Satsning på svenskt kött

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om att många bönder i vårt område har svårt att konkurrera mot billigare importvaror med lägre djurskyddskrav. Men i Härnösands kommun går man mot strömmen. Där är hela 91 procent av allt kött kommunen serverar svenskt.

– Förr tittade man väldigt mycket på priset och köpte bara de billigaste råvarorna, men i dag tittar vi först och främst på kvaliteten, berättar produktionschefen Emilia Norberg, när vi träffar henne på kommunens matcentral Navet.

Sverige har bättre djurskydd än de flesta andra länder. Men enligt lagen om offentlig upphandling får kommuner inte kräva svenskt och närproducerat när man till exempel handlar mat till skolor och äldreboenden. Alla företag i EU ska ha samma chans att konkurrera om att erbjuda lägsta pris. I Härnösand har  man därför fått hitta andra vägar för att kunna köpa svensk och närproducerad mat. 

Köttindustrin

Genom en detaljerad kravlista sorteras länder med dålig djurhållning bort.

– Man kan till exempel ställa krav på att grisarnas svansar inte får klippas av, att djuren får gott om utrymme och strö att ligga på och att de inte rutinmässigt behandlas med antibiotika, säger upphandlaren Sofia Elmeholt på Härnösands kommun.

Över rikssnittet

I Härnösand har man stadigt ökat mängden svenskt och närproducerat kött. På två år har man gått från 79 till 91 procent svenskt kött. Långt över rikssnittet

För att små lokala leverantör ska få en chans har kommunen delat upp upphandlingen i mindre delar. Det kan till exempel handla om att leverera till viss produkt till två eller tre skolor, istället för att fylla hela kommunens behov.

– Om livsmedelsupphandlingen är på 1500 artiklar så kan inte lokala leverantörer vara med och lämna anbud. Därför kan man dela upp det i olika områden. För det är klar att man vill att köttet ska ha färdats så kort väg som möjligt till våra barn och äldre som ska äta det, säger upphandlaren Sofia Elmeholt.

Det har funnit bred politisk enighet kring att köpa mer svenskt och lokalproducerat. Men kommunens prioriteringar i matupphandlingen betyder också att vissa varor blir dyrare.

SVT Mittnytt: Men blir det inte dyrt att handla lokalt?

– Totalt sett är det här något samhället tjänar på. Om pengarna stannar kvar och cirkulerar i den lokala och regionala ekonomin så blir det snarare en vinst, även om själva inköpskostnaden kan var något högre, säger kommunalpolitikern Göran Hådén (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttindustrin

Mer i ämnet