Renar Foto: SVT

Kall vår ger sen kalvmärkning

Uppdaterad
Publicerad

Flera samebyar ligger efter med sin kalvmärkning på grund av den kalla våren.

Den kalla våren och sena sommaren gör att många samebyar nu ligger efter med att märka sina kalvar. I Ohredahke sameby, som ligger mellan norra Gäddede och östra Stora Blåsjön, är man ett par veckor sena med sin renmärkning.

– Vi vet inte när vi kan komma igång heller. Renarna befinner sig i fjällbjörksskogen och har inte kommit upp till fjället ännu. Det finns inget gräs längre upp ännu. Och det är fortfarande myggfritt här, säger ordförande för Ohredahke sameby Pär-Mikael Åhrén.

Myggen är en renskötares bästa dräng förklarar Pär-Mikael Åhrén. Det är dom som hjälper till att driva upp renarna på fjället i samlad flock. Det är också därför som man inte börjat med kalvmärkningen ännu eftersom det skulle vara alltför dyrt att först samla in dem för märkning och sedan driva upp dem till fjället.

Mygg – gratis arbetskraft

– Det skulle kosta hos flera 100 000 kronor att kalvmärka nu, för då skulle vi behöva ta hjälp av helikopter och andra motorfordon. Myggen är en gratis arbetskraft, säger Pär-Mikael Åhrén till SVT Nyheter Jämtland.

Försommaren är också viktig för renarna, förklarar Pär-Mikael Åhrén, eftersom det är då renarna behöver äta upp sig. Det är svårare när det har varit en kall vår. Det är också tufft för kalvarna som inte får tillräckligt med mjök när gräset inte är tillräckligt grönt.

– Kalvarna är mindre över lag. Men man får acceptera hur naturen är. Det kommer ju inte bli något toppenår, men inte heller ett katastrofår, avslutar Pär-Mikael Åhrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.