Östersunds kommun genomför ett projekt med sex timmar arbetsdag. Foto: SVT

Projekt med sex timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 mars 2016 har 18 socialsekreterare i Östersunds kommun testat sex timmars arbetsdag. Halvvägs in i projektet är man positiv.

Totalt kommer socialsekreterarna arbeta sex timmar om dagen i ett halvår, hälften av tiden återstår. Socialsekreterarnas arbetsinsats är samma som åttatimmarsdagar och lönen likaså.

En hållbar arbetsmiljö

Projektet ska undersöka om sextimmardagar har någon effekt på arbetsmiljön och sjukfrånvaron samt om det möjligtvis kan bidra till en hållbar arbetsmiljö i framtiden. 

– Erfarenheterna så här långt är mycket positiva. Många beskriver att möjligheten till återhämtning ger positiv energi som påverkar både arbetsklimat, effektivitet och kreativitet, säger Marika Sahlin, chef område försörjning.

”Möjlighet till återhämtning”

Socialsekreteraren Kristina Johansson är en av testkaninerna. Hon berättar att oron angående att inte hinna med allt på jobbet fanns inför projektet, men nu är hon mer positiv.

– Det har varit värdefullt att själv få disponera sin tid genom att välja om man vill vara ledig en dag i veckan eller jobba kortare dagar. Även om det är mycket vi ska hinna med på kortare tid så är det värt det, eftersom det finns möjlighet till återhämtning på ett annat sätt än tidigare, säger Kristina Johansson i ett pressmeddelande.

Utvärdering av projektet

Projektet kommer likt andra projekt att utvärderas. Effekterna av projektet kommer diskuteras och eventuellt kommer sex timmars arbetsdagar testas vid andra verksamheter. Detta meddelar Östersund kommun på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.