Skäringer skämtar i Anderzons anda

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelerskan Mia Skäringer blir den första mottagaren av Kim Anderzons stipendium.

För första gången delas ett stipendium på 50 000 kronor ut till minne av den jämtländska skådespelerskan Kim Anderzon, som avled i november 2014.

Juryns motivering är att Mia Skäringer ”i sann Kim Anderzon-anda – intelligent, träffsäkert, elakt och orubbligt solidariskt – skämtar med, om och för kvinnor. För hennes innehållsrika, ogarderade och självutlämnande scenshower, för ett skådespeleri som i vitt skilda genrer förenar subtil humor med ärligt allvar, och hennes skickligt och kärleksfullt karikerade figurer som blivit älskade ikoner”.

”Rörd och hedrad”

I en kommenterar till priset säger Mia Skäringer:

– Kim är en av mina förebilder. Hon hade timingen i hela sin kropp. Mimiken. Replikerna. Skrattet. Ögon som glittrade. Hon var så mycket människa. Så närvarande. Levande. Nyfiken. Jag blir väldigt rörd och hedrad över att känna hennes värme i min rygg.

På lördag delas stipendiet ut och bakom det står Storsjöyran och Östersunds Kommun. Idén till stipendiet föddes förra sommaren när en minnesutställning till Kim Anderzon hölls under yranveckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.