Skärpta straff för skidelever

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper nu straffen för de två eleverna vid Åre skidgymnasium som i mars dömdes för sexuellt tvång.

I vintras åtalades tre elever vid Åre skidgymnasium, misstänkta för att ha kränkt en annan elev grovt. I tingsrätten dömdes två av dem för sexuellt tvång medan den tredje friades helt.

De två dömda fick 35 timmars samhällstjänst – något som kammaråklagare Emil Westlin snabbt beslutade sig för att överklaga. Han ansåg att brottet var så pass grovt så att de borde få 90 timmars samhällstjänst.

Kränkningar på skidgymnasium

– Det är allvarliga kränkningar som sätter djupa spår i en ung person så vi har all anledning att se allvarligt på de, sade han till SVT när förhandlingarna började.

60 timmar

Förra veckan var det således förhandlingar i hovrätten. Och nu har den domen kommit. Hovrätten skräper straffet till 60 timmars samhällstjänst för de två eleverna.

– Nu tycker jag straffet hamnar på en rimligare nivå även om det inte når upp till det jag har yrkat, säger Emil Westlin.

I domen står det ”Liksom tingsrätten anser hovrätten att påföljden ska bestämas till ungdomstjänst. Enligt hovrätten motsvarar dock straffmätningsvärdet fler timmar ungdomstjänst, varför antalet timmar ska bestämmas till 60”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet