Branden har blossat upp i Ragunda kommun. Foto: Mapcreator

Skogsbrand i Ragunda – begärde förstärkning från MSB

Uppdaterad
Publicerad

Vid 11-tiden på onsdagen började det brinna på ett hygge i Ragunda kommun mellan Skyttmon och Borgvattnet.

Helikopter från MSB tillkallades men kunde senare återvända då personal på plats fick kontroll över branden.

Det var vid 11-tiden som larmet kom. Först uppskattades branden till 30 gånger 30 meter, men har efter det spred det sig. Vid 13-tiden uppskattades det brinna på en yta som är ungefär 50 gånger 70 meter.

Hyggesbranden är cirka 400 meter från farbar väg och dessutom är det dåligt med vattentillgång på plats. Det gjorde att man begärde förstärkning.

– Vi har begärt förstärkning från MSB. Två helikoptrar är på väg men framflygningstiden är på två timmar, säger vakthavande befäl Mikael Lundberg på räddningsregion Mittnorrland till SVT vid 13-tiden.

Det är första gången i år som som MSB:s flygande resurser aktiverats.

Lyckades få ut slangar och vatten

Någon timme senare kunde dock helikoptrarna återkallas då personal på plats hade lyckats få ut slangar och vatten. Vid 15-tiden var branden omringad och under kontroll.

– Det är en del rök och glödbäddar så vi får se hur länge vi blir kvar. När vi bedömer att det är säkert kommer vi att att lämna över till markägare för efterkontroll, säger Mikael Lundberg.

Brand även utanför Hammerdal

Under eftermiddagen inkom även larm om gräsbrand i Håxås utanför Hammerdal. Inledningsvis fanns en risk att branden skulle sprida sig till byggnader intill, men räddningstjänsten lyckades få den under kontroll.

Det råder stor brandrisk på flera håll i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.