Varmare vintrar orsakar utmaningar för de som arrangerar skidtävlingar i länet. Foto: SVT/SVT Grafik

Snöbrist – hot mot framtidens skidåkning

Uppdaterad
Publicerad

Varmare vintrar orsakar utmaningar för de som arrangerar skidtävlingar i länet. Enligt meteorologerna är det varmare vädret något som troligen kommer fortsätta.

I helgen har Östersund ski festival arrangerats trots svåra väderförhållanden.

– Man svävar lite mellan hopp och förtvivlan, ena dagen ser det jättefint ut och sedan kommer det in sådana här stötar med milt väder och då får man ont i magen, säger Tommy Jirhed, tävlingsledare.

Kortare vintrar

Enligt Meteorologiska världsorganisationen, WMO, var 2016 det tredje rekordvarma året i rad sett till hela världen. Och här i Jämtland kommer den så kallade ”Jämtlandskorridoren” att göra sig särskilt märkbar i framtiden.

Jämtlandskorridoren utgörs av ett stråk av varmluft kommer in från Norge över de låga fjällen vid Storlien. Effekten av den varma luften kommer att bestå i kortare vintrar och mer ostadigt väder.

Två månader kortare

– Snösäsongen kommer antagligen att bli en till två månader kortare i Jämtland, lite beroende på var man är i länet. Ju längre från fjällen desto tydligare kommer det märkas. Sedan kommer vintrarna att variera mer så det blir kalla och varma vintrar. Men när det är varma vintrar så kommer det att pendla mer mellan regn och snö, mer än vad det gör i dag. Säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.

Trots de svåra föret var ändå Gerd Lejdstrand från Östersund som precist gått i mål efter söndagens lopp nöjd.

– Jag tycker arrangörerna har gjort det bra men det var blött och isigt runt banan, fast det är ju nu det ska vara kallast och snösäkrast, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.