Långforsen kraftstation Foto: SVT

Söker fem miljoner för att riva Långforsen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland ansöker om pengar för att riva ut den omstridda kraftstationen i Långforsen i Krokoms kommun.

Nu ansöker Länsstyrelsen i Jämtland om drygt fem miljoner kronor i bidrag från Havs- och Vattenmyndigheten, HAV, för att riva ut Långforsens kraftverk i Långan. En utrivning av kraftverket och dammen skulle förbättra vattenmiljön i Långan och medföra att förutsättningarna att uppnå en god ekologisk status ökar väsentligt i nedre Långan.

Projektet bygger på en frivillig överenskommelse med Jämtkraft, där bolaget ansöker om en rivning. Någon sådan överenskommelse är inte gjord ännu, men Jämtkraft har tackat ja till att inleda diskussioner i frågan.

Striden runt Långforsen

Länsstyrelsen ska ha ett möte med Jämtkraft den 23 januari då man ska träffas och diskutera ansökan.

Segdragen fråga

Frågan om Långforsens vara eller icke vara har debatterats i decennier. Under 1990-talet ansökte Jämtkraft om att få utöka kraftproduktionen i Långforsen genom att bygga ett nytt, större kraftverk. Protesterna blev omfattande och till sist satte Regeringsrätten stopp för ett nytt kraftverk.

Det befintliga kraftverket renoverades i stället, men under vårfloden 2010 förstördes delar av kraftverkskonstruktionen och sedan dess har ingen el producerats där.

2012 ansökte Kammarkollegiet om att återkalla tillståndet eftersom det inte produceras någon el i kraftverket. Jämtkraft kontrade med att ansöka om att få renovera dammen och och bygga en ny kraftstation.

Artikeln fortsätter nedanför bilden.

Långforsens kraftstation i Långan. Foto: SVT

Jämtkraft fick rätt

Hittills har mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen gått på Jämtkrafts linje och beviljat en renovering och ett nytt kraftverk, men ärendet är överklagat till Högsta Domstolen. Där har man ännu inte bestämt sig för om man ska ta upp ärendet eller inte.

Nedre Långan, där Långforsens kraftstation ligger, är i dag skyddad enligt Miljöbalken mot vattenkraftsutbyggnad. Nedre Långan är också ett Natura 2000 område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet