Stafettkostnaderna skenar

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för hyrpersonal inom Regionen fortsätter att öka i snabb takt. I år väntas kostnaden uppnå 170 miljoner kronor.

Stafettläkare och stafettsjuksköterskor dränerar ekonomin för många regioner och landsting. I Jämtlands län har det länge varit ett stort problem och kostnaden för inhyrd personal ökar ständigt.

– Det är väldigt allvarligt de här och är det något som urholkar vår ekonomi så är det stafettkostnaderna, säger Christer Siwertsson (M) regionråd.

Sedan 2010 till 2015 har kostnaden ökat med 266% för regionen. Totalt mellan 2010-2015 kostnaden uppe i nästan 400 miljoner kronor. Bara i år väntas man lägga upp till 170 miljoner kronor på inhyrd personal.

– Ja det skenar, men nu ser vi över de här vad vi kan göra lokalt. Vi kan inte ta bort de helt men vi kan möjligtvis bromsa ner takten.

Men har ni inte försökt göra de i flera år?

Jo men då kanske man inte gjort rätt saker, för det första måste vi se till att skapa en bättre arbetsmiljö och göra det mer attraktivt att jobba i den här regionen, säger Christer Siwertsson.

Det ska komma ett förslag i höst från SKL, Sveriges kommuner och landsting, hur man gemensamt ska bromsa kostnadsutvecklingen men de ger inte Christer Siwertsson mycket för.

– Vi får se hur det blir men jag har ganska liten tro på att man kommer lyckas utan här krävs krafttag, det krävs helt enkelt lagstiftning, säger Christer Siwertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.