ÖIK har på sin skadelista spelare som fått sina hjärnskakningar redan i fjol. Foto: Arkiv

”Stäng av i 25 matcher för huvudtacklingar”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnskakningarna inom hockeyn tycks aldrig ta slut. I ÖIK:s a-lag är i dag tre spelare konvalescent i sviterna efter hjärnskakningar. Samma sak gäller för en av klubbens J20-spelare och på måndagen fick Brunflo säsongens andra hjärnskakning.

Färska siffror visar att just  hjärnskakningarna minskat i SHL. I stället är det där bentacklingar som vållat flest skador.

Men huvudtacklingarna förekommer trots allt fortfarande och ur länets perspektiv så är vi inne i en mycket oroväckande trend.

Skador inom ishockeyn

– Förra säsongen fick vi tre hjärnskakningar. Av dem måste två spelare fortfarande vila, berättar ÖIK:s a-lagstränare Lars Molin.

Lars Molin, A-lagstränare i ÖIK. Foto: SVT

På kort tid har laget i år drabbats av två färska hjärnskakningar.

– Jag kan inte helt säkert sätta fingret vad det beror på, men det måste bli ett slut på det här, säger Molin.

Vill se hårdare straff

Ulf Dahlén har spelat 966 NHL-matcher och ingen här i länet kan väl jämföra sig med hans hockeyerfarenheter. Han förklarar att i NHL förekommer det nästan inga huvudtacklingar. Där vet nämligen alla vad som väntar om man skadar en motståndare.

Då hamnar man i slagsmål med motståndarlagets tuffaste spelare.

– Den kulturen finns ju inte Sverige och det är inte heller något att sträva efter, säger Dahlén.

Ulf Dahlén vill se hårdare straff för huvudtacklingar. Foto: SVT

I stället tycker han att det måste till strängare straff.

– 25 matchers avstängning är lagom för en farlig tackling, menar han.

Dahlén poängterar samtidigt att straffen måste utdömas av personer som själva spelat hockey. En gammal spelare kan bättre skilja på vad som är avsiktligt eller vad som varit en ren olyckshändelse.

Byt sport efter upprepade hjärnskakningar

Nisse Simonson är pensionerad läkare med att speciellt intresse för hjärnan. Han förklarar att när huvudet får en kraftig smäll så skadas hjärnan både på den sida där smällen kommer och dessutom på den diagonalt motsatta sidan.

Nisse Simonsson. Foto: SVT

– Hur allvarlig en hjärnskakning är hänger ihop med hur länge man förlorar medvetandet. Men generellt kan jag säga att efter tre, fyra hjärnskakningar bör man byta sport, säger Simonson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skador inom ishockeyn

Mer i ämnet