Många påsar fanns för hämtning Foto: SVT

Startskott för namninsamling

Uppdaterad
Publicerad

Folket i länet borde få folkomrösta i frågan om en storregion. Det anser ”Folkinitiativet för folkomröstning om Stornorrland” som i dag startade en namninsamling.

Platsen för starten av insamlingen var symboliskt vald: utanför Regionens hus vid sjukhuset i Östersund. Där sitter i dag styret för Region Jämtland Härjedalen och ett så kallat initiativärende lämnades in till Regionen.

Omkring 200 påsar med namnlistor, västar och kepsar hade ställts i ordning och det kom folk från olika delar av länet för att hämta påsar.

– Vi behöver få in drygt 10 000 namnunderskrifter med personnummer och adresser för att sedan Regionfullmäktige ska besluta om frågan, säger Anna Olofsson Frestadius, ordförande i Hela Sverige Ska Leva Jämtland och en av initiativtagarna till en folkomröstning.

Det man kräver är att folket i Jämtland och Härjedalen ska få säga sitt om förslaget att bilda en ny stor region tillsammans med Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. I namninsamlingen finns inget för eller emot.

– Det är en demokratisk fråga att vi ska få ha något att säga till om, säger Anna Olofsson Frestadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.