Foto: SVT/Jonatan Forslund

Statsministerns första besök i länet

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick Jämtland och Härjedalen besök av statsminister Stefan Löfven (S). Det är Löfvens första besök i länet, sedan han blev statsminister.

Stefan Löfven är just nu ute på en Sverigeturné.  I måndags var han i Kronobergs län, igår i Västra Götaland, och i dag är det alltså länets tur. Syftet med turnén är att statsministern bland annat ska ”besöka bruksorter och socialt utsatta områden och arrangera öppna möten för att samtala med medborgare om samhällsutmaningar. Statsministern kommer också träffa näringslivsföreträdare för att diskutera möjligheten att driva företag på mindre orter.” Det skriver Regeringen på sin hemsida.

Besöker Östersund och Härjedalen

Här i länet kommer Stefan Löfven att börja med ett besök på Saab i Lugnvik, tillsammans med näringslivsminister Mikael Damberg under förmiddagen.

Under eftermiddagen besöker både Löfven och Damberg Storhogna Högfjällshotell. Senare på kvällen, klockan 18:15, hålls ett öppet möte  på Folkets hus i Sveg.

Men det är inte det första statsministerbesöket i Sveg. 2012 besökte dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt samhället.

Anders Häggkvist (C) kommunalråd i Härjedalen ser fram emot ett besök från statsministern. Han efterlyser statliga insatser som regionalt lägre arbetsgivaravgifter och avskrivning av studieskulder för de som flyttar till Härjedalen. Liksom fler statliga jobb.

– Här har vi en fantastisk livsmiljö och gott om plats i klassrum, mycket tomter och boende och sådana möjligheter, säger Anders Häggkvist (C) till TT.

Sänkta arbetsgivaravgifter, nedskrivning av studieskulder och utflyttning av statliga jobb är förslag som finns i det betänkande som Landsbygdskommittén har lämnat till regeringen och som är ute på remiss just nu.  I kommitténs betänkade pekas fem av länets kommuner ut som kommuner med särskilt stora utmaningar. Härjedalen är en av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.