– Vi tycker att den bästa regionen är den region som har folket med sig, säger Mattias Warg, Folkinitiativet som samlat in namnunderskrifter för en folkomröstning om regionfrågan. Foto: SVT

Stor chans till folkomröstning i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

I 16 dagar har Mattias Warg och Folkinitiativet samlat in och sprättat kuvert med namnlistor för en folkomröstning om ett Stornorrland. En folkomröstning som nu kan bli verklighet efter man i slutet av september fått in över 12 000 namnunderskrifter.

– Efter gårdagens räkning så var vi uppe i 11 610, idag är jag övertygad om att vi är uppe över 12 500. Vi har inte räknat än så jag vet inte, säger Mattias Warg, Folkinitiativet Rösta om Stornorrland.

– Det betyder att vi kommer att ha en folkomröstning i Jämtland och Härjedalen om vi vill ingå i ett Stornorrland eller inte, forsätter Warg.

Storregion

Fram till onsdag nästa vecka fortsätter man att samla in listor med namnunderskrifter och på torsdag den 6 oktober så lämnar man in listorna till regionfullmäktige.

Mer byråkrati?

En av farhågorna är att en centralisering gör att det blir mer byråkrati menar Warg.

– Det finns två uppfattningar om den här saken. Det finns dom som säger att det kommer att bli väldigt mycket mer byråkrati och det finns dom som säger att det kommer att bli mycket mindre byråkrati. Det är därför vi ska ha en folkomröstning så att vi får pröva dom här argumenten mot varandra, säger Mattias Warg.

På frågan om han inte ser någon fördel med ett Stornorrland säger Warg.

– Det här är ju en öppen och en intressant diskussion och Folkinitiativet tar inte någon ställning i sakfrågan. Vi tycker att den bästa regionen är den region som har folket med sig, avslutar Mattias Warg.

Enligt Warg så kan en folkomröstning komma att kosta skattebetalarna i länet omkring 4 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet