Lavinen från Storsola i Sylmassivet. Foto: Mikkel Forsberg/SVT Design

Stor lavin vid Sylarna

Uppdaterad
Publicerad

En helikopterpilot som var ute och jobbade under förmiddagen, larmade polisen om att en stor lavin gått i den östra sluttningen på Storsola strax söder om Sylarna i Jämtland.

Man misstänker att lavinen har gått under natten eller morgonen. Polisens lavinhundförare, civila lavinhundförare, fjällräddare samt personal från Sylarnas fjällstation skickades till platsen för att söka igenom området.

– Det var en rejäl lavin som var 750 meter lång, säger Martin Strömgren, platschef på Sylarnas Fjällstation, som var med och sökte i lavinområdet.

Området är inte välbesökt av människor, och sökningen är nu avslutad.

– Det gick jättebra. Det är ett känt lavinområde. Vi misstänkte redan från början att inga människor var där och det har vi nu bekräftat, säger Strömgren.

Hur hanterar ni det här på fjällstationen nu?

– Vi informerar våra gäster om det som hänt och hänvisar till lavinprognoser.se. Vi uppmanar alltid våra gäster att läsa på om områdena de ska besöka.

Helikopterpiloten slog larm

Det var helikopterpiloten Mikkel Forsberg som fick syn på lavinen vid 11.30-tiden.

– Vi skulle åka upp och laga en mobilmast vid Sylarna som brukar isa igen. Vid inflygningen fick jag syn på den. Då satte jag av han som skulle jobba med masten och sedan ringde jag polisen, säger Mikkel Forsberg.

– Polisen sa att jag gärna fick flyga fram och berätta vad jag såg.

Vad såg du då?

– Jag såg varken skidspår under eller över lavinen. Brottkanten var 1,5 – 2 meter djup. Hade det varit skidåkarutlöst hade det absolut kunna gå illa.

Stora mängder nysnö

Enligt naturvårdsverkets lavinprognoser som uppdateras klockan 17 varje dag så råder en betydande lavinfara i Åre, Bydalen och Storulvån.

”Sannolikheten för laviner är störst på branta sluttningar på kalfjället mellan väderstrecken nordost och syd” uppger Naturvårdsverket.

”De senaste fem dygnen har levererat stora mängder nysnö, över en halvmeter i de västra delarna av prognosområdet, och hårda vindar har omfördelat snön i terrängen. Snödrev på kalfjället beräknas pågå fram till onsdagen”, skriver man.

Den hårda vinden ska ha bildat tjocka flak och enligt Naturvårdsverket är det möjligt att laviner får stor sprickutbredning och att de kan utlösas med relativt liten belastning på vissa platser.

”Man ska vara väldigt försiktig”

Under de senaste dagarna ska en del lavinaktivitet ha observerats. Skidanläggningar har bekämpat lavinfaran med sprängmedel, men en del skidåkarutlösta laviner har också rapporterats. Bara under tisdagen har också flera mindre laviner utlösts av skidåkare i Åre.

– Det är påskhelg, och fina förhållanden. Men just i Jämtlandsfjällen har det snöat. Vi varnar inte för stor lavinfara, men man ska vara medveten att även vid betydande fara så kan man utlösa laviner som skidåkare, säger Per-Olov Wikberg, projektledare för naturvårdsverkets lavinprognoser, till SVT Nyheter Jämtland.

Vad ska man göra för att undvika att utlösa en lavin?

– Undviker gör man genom att hålla sig till de leder som finns i området. Man ska inte åka brantare än 20-25 grader. Man kan fråga på fjällstationen eller i skidbacken om hjälp.  Är man duktig och erfaren åker man ofta brantare, men man ska vara väldigt försiktig. Följ med i lavinprognosen, det är viktigt, säger Per-Olov Wikberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.