Foto: SVT

Stora älgtjurar sparas i jakten

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade årets älgjakt. Och i ett älgjaktsområde i länet har alla jaktlag skrivit kontrakt på att inte skjuta stora älgtjurar.

Det är kaffepaus för jaktlaget i Skylnäs, mellan Revsund och Pilgrimstad, efter premiärdagens första pass. Det blev en lyckad morgon efter att de lyckats skjuta en tjur med 10 taggar.

Och det är precis på gränsen för hur stora tjurar de faktiskt får fälla numera. Alla större älgar ska sparas.

– Är det större tjurar som blir kvar och betäcker korna så blir det ju en bättre avkomma och framförallt att kalvarna föds tidigare, säger jaktledaren Lars Kristensen.

Nedgång i slaktvikt

Anledningen till beslutet att är att jaktlagen i området under flera år sett en nedgång i slaktvikten på älgkalvar.

– Ett problem är ju att korna inte tar emot småtjurar och då brunstar de igen efter en månad. Och blir de då betäckta så gör det att kalvarna föds en månad senare och får en kortare tid på sig att växa inför vintern, säger Lars Kristensen.

På det 36.000 hektar stora älgjaktsområdet i skogarna väster om Revsundsjön jagar 18 jaktlag. Och det var inte självklart att alla jägare tyckte det var en bra ide från början.

Först svalt intresse

– För tre år sedan började vi prata om det men då var det svalt intresse. Året därpå hade de lite bättre förstånd och i år sa alla ja, säger Gösta Åkernäset som är jaklagets representant i älgvårdsområdet.

– Allt eftersom har fler och fler insett att det här är bra, för att på sikt få högre medelvikt på kalvarna. Om några år har vi förmodligen fler stora tjurar också, avslutar Lars Kristensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.