Foto: SVT

”Systemet fungerar inte”

Uppdaterad
Publicerad

På vissa håll är det svårt att lämna sin bil gratis på skrotning. I både Strömsund och Berg saknas ett inlämningsställe.

Skrotningsfärdiga bilar som bara står ute i naturen är ett växande problem i många kommuner.

– I Strömsunds kommun är det ett jättestort problem, säger Annika Berglund, miljöinspektör. En stor grund till det att det är väldigt besvärligt att göra sig av med bilar i Strömsunds kommun.

Skrotbilar i Jämtland

Ska finnas i varje kommun

2007 avskaffades skrotningspremien i Sverige. Istället infördes ett system med ett producentansvar på bilar som innebär att man som bilägare har rätt att gratis kunna lämna in sin bil för skrotning.

Bilproducenterna, det vill säga de som producerar och importerar bilar, startade ett nätverk, BilRetur, för återvinning av bilar.

–Täckningskravet är att det ska finnas inom 50 km eller inom kommunen där bilägaren har sin hemvist, säger Axel Hullberg, handläggare på Naturvårdsverket.

– I Strömsund finns ingen sån anläggning, säger Annika Berglund. Det här insamlingssystemet fungerar inte i vår kommun och jag misstänker att det är så i fler kommuner.

Saknas på flera håll

Tittar man på kartan över var det finns bildemonteringar eller lämningsställen som är anslutna till BilRetur, så ser man snart att det varken i Berg eller Strömsunds kommuner finns någonstans att lämna sin skrotbil gratis.  Situationen ser likadan ut i hela Norrland och även i Värmland. Det finns inte anslutna bildemonteringar eller lämningsställen i varje kommun, som lagen säger. Men Naturvårdsverket tycker ändå att systemet fungerar.

– Producentansvaret fungerar i stort, sen finns det regionala skillnader, säger Axel Hullberg.

– Det kan vara så att i vissa delar av landet kan det finnas anledning att ser över om det måste göras justeringar, men i stort sett fungerar systemet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrotbilar i Jämtland

Mer i ämnet