Foto: TT/SVT

Towa lurades av blufförsäljarna

Publicerad

Tusentals småföretagare lurades att betala för en Googletjänst de aldrig fick. En av dem var Towa Johansson. Hon kände sig tvungen att betala när fakturorna dök upp. – De hotade med inkasso och jag var rädd för att företaget skulle drabbas.

Det är fyra år sedan Towa Johansson, som driver Gullvivans fotvård i Östersund, blev uppringd av blufförsäljaren. Han påstod att hon hade haft en gratistjänst hos Google under tre månader och att det nu var dags att förlänga.

– Jag var tveksam till om jag haft tjänsten och jag sa att jag inte var intresserad, berättar Towa Johansson för SVT Nyheter.

Hotade med inkasso

Hon fick veta att det skulle kosta halva priset för att avsluta tjänsten.

– Det var ju konstigt eftersom han menade att jag hade haft en gratistjänst. Vi dividerade ett tag och jag bad att få se avtalet som vi skulle ha skrivit.

Något avtal dök aldrig upp, det gjorde däremot fakturorna.

– När jag inte betalade så kom det påminnelser och de hotade med inkasso. Jag var rädd för att företaget skulle drabbas, att det skulle få en prick och att jag skulle få svårigheter att göra affärer sen, så jag betalade till slut.

Många drabbade utan skadestånd

Tusentals företagare har fått liknande samtal som Towa Johansson. I dag dömdes tre huvudmän till fängelse och tolv telefonförsäljare till villkorliga domar.

En stor del av de drabbade får inte ta del av de skadestånd som männen döms att betala, detta eftersom domstolen bedömer att bevisningen inte räcker. Towa Johansson ska dock få några tusenlappar i skadestånd.

Hon berättar att händelsen har gjort henne mer misstänksam.

– Jag säger alltid nej när de ringer. Det gjorde jag ju den där gången också men fakturorna dök upp ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.