Vanadingruva planeras mitt i Oviken Foto: SVT

Politiker höll möte om vanadingruvan i Oviken

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls ett första möte om gruvplanerna i Oviken. Planerna på Vanadingruvan är komplicerad då det finns så mycket Uran i marken.

Kommunen, regionen och länstyrelsen träffades i dag för att diskutera gruvplanerna. Fokus på mötet som hölls bakom stängda dörrar är att reda ut frågetecken, bland annat kring det kommunala vetot.

– Vi har inte alla svaren. Vi vill få till så mycket kunskap som möjligt i god tid så att vi kan agera på bästa sätt, säger Therese Kärngard(S), kommunstyrelsens ordförande till SVT:s utsända.

Gruvplanerna i Jämtland

Kärngard uppger också att hennes parti är emot en vanadingruva i Oviken.

Kanadensiskt bolag vill bryta vanadin

Strax innan jul godkände Bergstaten att ett kanadensiskt bolag, EU Energy Corporation, får ta över samtliga 12 undersökningstillstånd som Continental har i Oviken.

Bolaget riktar in sig på att bryta grundämnet vanadin, som finns i marken i Oviken. Enligt beräkningar som gjorts kan fyndigheten i Viken vara en av de största i världen. Bolaget spår en ökad efterfrågan på vanadin, eftersom det används i laddningsbara batterier.

Men frågan om en vanadingruva i Oviken är komplicerad, eftersom det finns så mycket uran i marken. I Marken finns också zink, koppar och nickel.

Tänker ansöka under 2018

Under 2018 tänker sig EU Energy Corporation att lämna in en ansökan om bearbetningskoncession och man har knutit till sig flera andra bolag för att finansiera fortsättningen.

Omkring 320 markägare i området har fått besked om att Bergsstaten godkänt en överlåtelse, men beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet