Vandalism under studentveckan

Uppdaterad
Publicerad

Nedrivna skyltar, klotter och bråk i lägenheter. Kritiken mot studentveckorna hårdnar.

Tre veckor i rad är det studentveckor i Åre. Den första veckan är det 1900 svenska och norska studenter i byn.

David Hedberg är projektledare för Skiweek i Åre.

– Vi vet att det är och har varit problem med förstörelse och stök i lägenheter, säger han. Det är bara att beklaga. Men vi jobbar tillsammans med polisen och Skistar för att det ska bli bättre. Vi har folk ute på natten och vi har en jourbil som kör till klockan tre på natten. Vi försöker gripa in när det går fel.

Texten fortsätter under klippet.

– Klart det handlar mycket om att festa, säger fem studenter från Umeå. Men klart det är tråkigt om det blir stökigt.

Sixto Ulloa driver Sibylla i Åre. Han lyckats få på film hur två personer förstör hans skylt och släpar bort en julgran med sladdar och allt.

– Det har gått för långt, säger Sixto Ulloa. Det förstörs något varje natt under studentveckorna. Det tar tid och fixa och kostar pengar. jag tycker att både arrangören och polisen måste visa sig mer.

Ett år gick det så livligt till att man fick tömma ett boende och skicka hem studenterna. Det har varit problem i flera år, säger Trix Grill som arbetar i Tegetornet.

– Det har varit blomkrukor som kastats runt och vi har hittat utemöbler i ån, säger hon. Det känns som de tävlar i vem som kan förstöra och stjäla mest.

Polisen har förstärkt bevakningen under studentveckorna. Hittills har polisen inte fått in några anmälningar om förstörelse. Polisen uppmanar de som drabbats att göra en anmälning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.