Var fjärde elev får inte godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Så många som var fjärde elev på de kommunala gymnasierna i Jämtland fullföljer inte sin utbildning – och saknar därmed fullständiga betyg. Nu kräver Skolverket att skolorna förbättrar elevernas möjlighet att klara utbildningen.

Många elever på Wargentinskolan i Östersund var förväntas fulla idag inför skolstart. Men samtidigt var en en del kritiska till att var fjärde gymnasieelev inom Jämtlands gymnasieförbund inte når slutbetyg inom fyra år.

– Det är ju hemskt att så många inte får betyg säger Felix Andersson, elev Wargentinskolan.

Det är Östersunds, Krokoms, Ragunda och Bräcke kommuner som ingått i granskningen. Ungefär 25 procent av eleverna lämar skolan utan fullständiga betyg. Och så har det sett ut i många år. Nu riktar skolinspektionen skarp kriik mot gymnasieförbundet:

– Vi har satt in flera olika åtgärder och räknar nu med att flera elever ska klara utbildningarna, säger Per Lundgren, ordförande i Jämtlands gymnasiumförbund.

Eva Westman Magnusson  har jobbat med de här frågorna på regionförbundet i tre år.

– Jag är inte förvånad. Vi har sett det här länge och det över hela landet och Vi jobbar med flera projekt och har redan sett resultat,säger Eva Westman Magnusson, regionförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.