Vårförbundets övertidsblockad kommer påverka hälso- och sjukvården i länet med bland annat ombokade operationstider. Även ambulansen drabbas. Foto: SVT

Så kan blockaden påverka vården i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Längre väntetider och omprioriteringar i vården. Vårdförbundets blockad inleds klockan 16 på torsdag och innebär att anställda inte kan jobba övertid.

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är personalen som sätts i blockad. Därtill råder nyanställningsstopp inom de varslade yrkesgrupperna.

– Vi följer utvecklingen och planerar för den närmaste tiden. Vi är ganska vana att planera, och planera om inom vården, säger Lisbet Gibson, ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen.

Operationstider påverkas

För vårdsökande i länet kan blockaden innebära bland annat längre väntetider och ombokade operationer.

– Sjukhuset och ambulansen blir mer påverkat än primärvården. Vi behöver prioritera det som är vård av högst prio. Vissa operationer kan komma att skjutas upp, säger Lisbet Gibson.

Konflikttiden avgör väntetiden

Hur länge konflikten kan väntas pågå är inte förutsägbart, vilket påverkar väntetiderna. Men Lisbet Gibson anser att man inte behöver bli orolig.

– Man ska inte känna sig orolig för att inte få hjälp om man är akut sjuk. Vi har pandemitänk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.