Foto: SVT Design

Varg avlivad i kalvningsområde

Uppdaterad
Publicerad

En varg upptäcktes inom ett renkalvningsområde i förra veckan, och snabbt beslut togs om skyddsjakt.

Det var inom Tåssåsens sameby som vargen upptäcktes av en naturbevakare som arbetade i området. Det var den 19 april på morgonen, berättar Mikael Wallén, vilthandläggare på naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Jämtland.

Naturbevakaren hittade vargspår och började spåra, först bakåt ner till Glen, och sedan framåt till Hosjön.

– Där observerade han renar som sprang för livet, så han kontaktade samebyn. De ansökte om skyddsjakt. Vår bedömning var att i och med att vargen befann sig mitt inne i kalvningslandet, med ren åt alla håll, fanns det ingen annan lämplig lösning än att ta bort den, säger Mikael Wallén till SVT.

Det bedömdes finnas en överhängande risk för allvarlig skada. Under eftermiddagen den 19 april tog Länsstyrelsen beslutet om skyddsjakt, och vargen avlivades senare samma dag.

”Dök plötsligt upp”

Vargen var inte känd i området, berättar Mikael Wallén.

– Den dök plötsligt upp i området på en tidpunkt när den absolut inte fick vara där.

Vargen som sköts är en hane som vägde 40 kilogram. Mest troligt rör det sig om en fjolårsvalp som just vandrat ut från sitt hemrevir, tror Wallén. Troligen rör det sig om en skandinavisk varg. Vargkroppen ska nu analyseras vid Statens veterinärvetenskapliga anstalt, och hamnar sedan hos Naturhistoriska museet.

På frågan om vilket genetiskt anlag vargen kan ha burit, säger Mikael Wallén att man inte vet.

– I och med att det var ett akut läge bedömde vi det vara av lägre intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.