Renar utanför Offerdal. Foto: SVT

Varg och varmare vinter drabbar renägare

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar i Bräcketrakten har gjort att Joevnevaerie sameby vid Offerdal inte kunnat flytta ner sina renar till vinterbete i år.

I vanliga fall brukar samebyn flytta ner renarna till vinterbetet kring Bräcke i oktober, men ett par tillsynes stationära vargar har hittills gjort det omöjligt.

– Det har ju inte varit någon snö därnere så att det går att spåra dem på ett vettigt sätt, säger Andreas Bergkvist, renägare i Joevnevaerie sameby, till SVT Nyheter Jämtland.

Skyddsjakt har förlängts

Länsstyrelsen har därför gång på gång under hösten tvingats förlänga skyddsjakten – hittills utan resultat då vädret satt käppar i hjulet.

– Vi måste ju få bort de där vargarna, annars kommer de säkert få valpar till våren och då står vi inför samma problem nästa år, säger Andreas Bergkvist.

Renarna har därför blivit kvar norr om Indalsälven, närmare fjällen, och de senaste veckornas snabba väderomslag gör nu att det blir allt svårare för renarna att hitta bete.

– Det har ju varit milt väder om vartannat, så det blir som en isskorpa till fjälls. Den här tiden på året vill vi ha dem nere på vinterlandet, det är ju det optimala för det är mer mat nere i skogen än vad det är på fjället, säger Andreas Bergkvist.

Varmare vintrar oroar

De senaste årens varmare och mer oberäkneliga vintrar är något som oroar, berättar han.

– Vintern kommer senare och då blir det isbildning. När det är lite snö försvårar det även för oss att bevaka renarna på vettigt sätt och hålla koll på när det kommer rovdjur så att vi kan skydda dem, säger Andreas Bergkvist.

Hur tänker du kring klimatet, med allt mer oberäkneliga vintrar?

– Klart det oroar en, det går liksom inte att lita på att det är vinter när det ska vara vinter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.