Foto: SVT

Flaggan på halv stång

Uppdaterad
Publicerad

Sju getter är borta. Några är hittade, rivna av vad som tros vara en varg. Nu lämnar fäbodbrukarna Östra Arådalen i förtid.

I Östra Arådalen i Bergs kommun packar Birgitta Höglund ihop och lämnar fäbodvallen. Hon har fått nog. Den sjunde geten som revs av ett rovdjur, troligen av en varg, blev för mycket.

-Vi grät, bittra tårar, säger hon. Det var en älsklingsget. 

Nu ger hon upp. Någon ytterligare fara tänker hon inte utsätta kvarvarande djur för.

Fäbokursen, som också var inplanerad, ställs nu in, även den.

Länsstyrelsens naturbevakare har varit uppe i området och spårat med hund och försökt säkra spår efter det djur som dödat getterna. Hittills har man hittat ett hårstrå som skulle kunna vara från en varg.

Det hårstrået är nu skickat på DNA-analys och svar väntas i slutet av nästa vecka. Visar det sig vara varg så kan det bli fråga om skyddsjakt:

– Ja, om det inte är en genetiskt värdefull varg, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland. Är det inte det så kommer det nog ett beslut om skyddsjakt snart, eftersom Tåssåsens åretruntmarker är i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.