Lunndörrspasset i Jämtland. Foto: Bert-Ivan Mattson, länsstyrelsen i Jämtland

Varnar för snöbrist i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Snöbristen på vissa håll i fjällen gör det i princip omöjligt att ta sig fram på skoter och skidor.

Med bara en dryg vecka kvar till dess att sportloven drar igång, slår länsstyrelsen i Jämtland larm om snöbrist på flera håll i Jämtlandsfjällen.

Snötäcket är näst intill obefintligt på en del ställen och det är väldigt isigt. Flera av de statliga skoterlederna i Oviksfjällen, Vålådalsfjällen och Sösjöfjällen är oframkomliga eller har mycket dålig framkomlighet tills dess att det kommer mer snö.

Det är så illa att länsstyrelsen i Jämtland har gått ut med en varning till den som tänker ge sig ut i fjällvärlden.

– Det är lättare att gå än att åka skidor, säger Bert-Ivan Mattson, naturbevakare i Anaris- och Oviksfjällen till SVT Nyheter Jämtland.

Tufft att nå fjällstugor

Än så länge har inte Svenska turistföreningen öppnat sina fjällstugor och fjällstationer, men framkomligheten till en del stugor är dålig, även på skidor.

– Jag var till Stensdalstugorna i dag, och dit är det svårt att åka skidor, säger naturbevakaren Alf Kjellström.

Längre söderut, i Härjedalen och längre norrut mot Frostviken, är det något bättre med snö, men isarna på sjöar och vattendrag kan vara svaga.

Längst i väster, runt Helags och Sylarna finns snö, men föret är väldigt isigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.