Interiör Backe sjukhus Foto: SVT

Vem ska köpa Backe sjukhus?

Publicerad

Det skulle bli en exklusiv klinik för plastikoperationer, men om några veckor säljer kronofogden Backe sjukhus.

När Backe sjukhus invigdes 1964 var det ett av landets modernaste och skulle serva som länssjukhus åt västernorrlänningarna. Sedan dess har mycket hänt. Den 10 februari ska Kronofogden sälja fastigheten på exekutiv auktion, på uppdrag av en konkursförvaltare.

I dag finns hälsocentral, äldreboende och boende för ensamkommande flyktingbarn i huset. Kommunens hyreskontrakt för äldreboendet löper till 2025, så oron är stor över vad som händer vid en försäljning.

– Ja men att det åtminstone är som det är nu, säger Roland Nordin i Backe. Det är ju sista större arbetsplatsen i samhället.

Plastikoperationer planerades

2006 sålde Strömsunds kommun, som då ägde fastigheten, till finansmannen Thomas Nordgren. Han hade planer på att bygga upp en verksamhet med plastikkirugi och trygghetsboende i det gamla sjukhuset. En hel del pengar investerades i ombyggnationer, sprinklersystem och värmeanläggning.

Men 2013 sålde Nordgren sjukhuset till bolaget Millimind No1 AB, med säte i Malmö. Ett år senare försattes det bolaget i konkurs, med runt 18 miljoner kronor i skulder. Det sista som återstår i konkursen är att sälja det 6500 kvm stora sjukhuset på exekutiv auktion. Hittills har ett 20-tal intressenter varit och tittat på fastigheten.

Möjligt flyktingboende

– De är ju mest intresserade av att titta på de tomma lokalerna, säger Mats Söderqvist, fastighetsskötare för sjukhuset.

Han bedömer att flera av spekulanterna överväger att starta flyktingboende.

– De säger det inte direkt, men de räknar ju hur många sängar det går in.

Fastigheten är värderad till 9,5 miljoner kronor. Med tanke på alla tidigare planer och turer kring det gamla sjukhuset så finns både förhoppningar och oro i samhället när det gäller vem som blir köpare.

– Dom flesta tänker nog att det det blir en repris, säger Karin Eriksson. Att det blir samma typ av mänska som kommer att ha råd att köpa.

– Jag hoppas det blir en köpare som tänker långsiktigt och tänker hållbart och vill satsa på byggnaden, säger Ida Sundin.

– Jag uppmanar alla som har pengar köp Backe sjukhus, säger Ivan Hitterdal från grannbyn Rudsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.