”Vi unga börjar ge upp hoppet”

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket byggs det egentligen utanför Östersunds tätort? Ingenting, menar upprörda Litsbor som i går kväll ställde politikerna mot väggen.

Under onsdagskvällen hade ett 50tal Lits- och Häggenåsbor kommit till aulan i Lit. Bogruppen i Lit hade bjudit in allmänheten till ett öppet möte angående byggande av bostäder i Lit och Häggenås. Politiska företrädare från nästan alla partier var på plats.

– Jag har sökt lägenhet här i Lit i tre år, säger Magdeldin Serhal som var en av dom som var på plats.

Han är 20 år gammal och bor hemma hos sina föräldrar. Men det är inget han vill. Han vill ha en egen lägenhet.

– Vi unga börjar nästan ge upp hoppet, säger han.

Magdelin Serhal berättar att han har flera kompisar som alla egentligen vill bo kvar i Lit, men att det är omöjligt att hitta eget boende.

– Några har flyttat till stan, resten bor hemma hos sina föräldrar, säger han.

Många äldre söker lägenhet

Annars var det mest äldre som hade kommit till mötet. De allra flesta av dem bor just nu i villa eller hus men som äldre finns ändå en längtan att flytta till något mindre och enklare.

– Vi har bott här i Lit ända sedan 1965. Vi bor i ett villaområde, säger Evy Danielsson.

* Men ni vill flytta till en lägenhet istället?

– Vi tycker att vi börjar bli för gamla för att bo kvar i huset, säger hon.

I många år har de sökt lägenhet men ännu inte hittat något. Helst vill Evy Danielsson bo kvar i Lit, precis som många andra SVT pratar med är det här de har sina vänner, sitt sociala nätverk. Men hittills har de alltså inte hittat något. Det finns helt enkelt inga lediga lägenheter.

För ett tag sedan blev en lägenhet ledig i Lit. Ungefär 70 personer var intresserade.

– När jag har frågat politiker innan så har de sagt att det blir lika dyrt att bygga här i Lit så därför bygger de inte här i Lit utan då får vi flytta in till stan, säger Evy Danielsson.

* Och ni vill inte till stan?

– Nej, helst inte.

Bygggrupp ska bildas

Under kvällen pekade alla politiker som var på plats att viljan finns att bygga bostäder i Lit. Det kommunala Östersundshem har det på sin agenda. Men när, och i vilken omfattning, det isåfall blir, det kunde inte politikerna ge ett svar på. Däremot mynnade mötet ut i att byborna nu ska formera en grupp som ska jobba aktivt med kommunen för att driva på i frågan.

– Det här med gruppen verkar ju positivt, säger Evy Danielsson.

* Tror du det kommer att bli några bostäder här i Lit då efter den här kvällen?

– Jag hoppas ju alltid. Det har ju varit på gång flera gånger men nu hoppas man ju. Men vi får nog ingen nytta av det, vi är för gamla för det.

* Vad hände rom ni inte får tag på någon lägenhet då?

– Ja, vi väntar och ser. Det kan bli så att vi får flytta in till stan tillslut ändå, säger Evy Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.