Vindkraftsutbyggnad bromsas

Publicerad

På torsdagen invigdes Skandinaviens största vindkraftsområde. Samtidigt står det klar att SCA och Statkraft tvekar inför fortsatt utbyggnad av vindkraften i länet. En planerad investering på fem miljarder kan frysa inne.

När vindparkerna Björkhöjden och Ögonfägnade med 123 vindsnurror invigdes på torsdagen hade mycket folk från trakten sökt sig till festplatsen ett par mil väster om Ramsele. Kommunalråden Susanne Hansson (S), Strömsunds kommun, och Elisabeth Lassen (S), Sollefteå kommun, var de som genomförde den officiella invigningsmanövern genom att dra i en regel och sätta igång ett antal fyrverkerier. På plats fanns också dansband och akrobater. Men meningarna om vindkraften är trots uppslutningen till invigningen delade.

SVT träffade några av besökarna och i klippet ovan kan du höra vad de tycker om satsningen på vindkraften.

Samerna genomförde en sorgmanifestation. De bar sorgeband för att markera förlusten av renbetesmark.

De båda vindparkerna som invigdes på torsdagen är en del av Skandinaviens största vindkraftsområde, som ligger på gränsen mellan Jämtland och Västernorrlands län.

Hittills har SCA och Statkraft investerat 8 miljarder i området. Enligt planerna skulle vindkraften byggas ut för ytterligare fem miljarder i området, men nu är det oklart om det blir någon fortsättning.

– Vi har tagit investeringsbeslut successivt och idag har vi inga sådana tagna på det som ligger kvar i tillstånd. Det som behövs framgent för att bygga vindkraft på ett lönsamt sätt är att följa med utvecklingen och då är våra tillstånd som de ligger idag inte tillräckliga. Konkret handlar det om större rotorer och högre uppe i höjd för att få utnyttja resurserna bättre, säger vd för Statkraft SCA Vindkraft AB, SSVAB.

Det handlar bland annat om att få tillstånd att bygga vindkraft verk som är runt 220 meter höga jämfört med dagens 170 meter. Vad Miljöprövningsdelegationen och kommunerna tycker är avgörande.

Strömsunds kommun säger nej till högre vindkraftverk, inte minst efter de samråd kommunen haft i byarna. Många har framfört kritik mot det lågfrekventa ljud som vindsnurrorna ger upphov till.

Men det är miljöprövningsdelegationen som fattar det definitiva beslutet och det väntas komma före sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.