Kopperå i Norge, nära gränsen till Storlien och en bild från en vindkraftspark utanför Kiruna. Foto: NRK/TT

Vindparksplaner vid Storlien synas

Uppdaterad
Publicerad

Kraftbolaget Eon fick nej på ansökan att bygga en vindpark nära Storlien, på norska sidan, men överklagade till norska olje-och energidepartementet som nu har varit på plats i fjällområdet för att syna platsen inför beslutet.

I norsk-svenska gränstrakter, nära Storlien men på norska sidan i Meråkers kommun, vill kraftbolaget Eon bygga en vindkraftspark. Motståndet har varit stort.

Planen var att bygga 50 turbiner, nu finns två förslag: antingen gå ner till 36 turbiner på 34 procent mindre yta eller lika många turbiner men på hälften så stor yta.

Bakgrunden är att Eon ansökte om att få en vindkraftspark, men fick avslag hos NVE, norska vatten- och energimyndigheten. Då överklagade bolaget beslutet till högsta instans i Norge, olje-och energidepartementet. Inför beslutet om överklagandet var på onsdagen departementet på plats där Eon vill bygga vindparken för att syna området i fråga.

Se inslag ovan för att höra vad som sades vid besöket där inte bara departemenet utan även representanter för renägare, Meråker kommun och Eon fanns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.