Handtvätt med tvål och vatten är extra viktigt när vinterkräksjukan slår till.

Vinterkräksjukan drabbar länet

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan har nu slagit till rejält i länet och det märks tydligt på många håll, som exempelvis på äldreboenden och förskolor.

– Vi har ett väldigt stort utbrott av magsjuka just nu. Vi har fem barn på plats av 36. Tolv konstaterade magsjukefall men vi vet inte exakt hur många som är drabbade. Jag har inte varit med om ett sådant här stort utbrott tidigare, säger Anna Brede, förskollärare.

Hon arbetar på avdelningen Myltan vid Sollidens förskola i Östersund och där var det på torsdagen stillsammare än vanligt. De fem barnen hade ovanligt mycket plats för lek efter vinterkräksjukan drabbat många av kamraterna. Anna Brede berättar att utbrottet gick fort.

Många samtal till Smittskyddet

– Det var från en dag till en annan så var det åtta barn som hade drabbats.

På förskolan var det idag mycket tvättande och städande för att få bort viruset och ovanligt noggrann handtvätt.

Men utbrottet på Sollidens förskola är bara ett av många exempel på sjukdomsutbrott. Det har Smittskyddsenheten vid Östersunds sjukhus tydligt märkt av.

– De hör av sig från förskolor och från äldreboenden. Nu har det väl startat upp lite mer för oftast sköter de ju det själv men det är väl när det går lite långt, när det blir många insjuknade, som de hör av sig, säger Ingrid Svensson, smittskyddssjuksköterska vid Region Jämtland Härjedalen.

Extremt tåligt virus

Provtagning vid smittskyddsenheten visar indikerar också en ökning av antalet fall den senaste tiden. Resultatet från förra veckan visar att tre av 11 som det togs prover på var sjuka, veckan dessförinnan var två sjuka av nio. Men provtagning görs bara på en bråkdel av alla som drabbas i länet.

Det är frågan om ett extremt tåligt virus.

– Det tål temperaturer över 70 grader, säger smittskyddssjuksköterska  Ingrid Svensson.

Det kan också överleva trots nedfrysning, exempelvis har det förekommit att virus funnits i hallon, som frusits in, transporteras och sedan värmts upp igen – och trots den behandlingen överlevt. Inte heller går det att ”slå sönder” viruset med alkoholbaserade medel, till exempel genom att tvätta händerna med handsprit. Något som är möjligt vid influensa.

”Stanna hemma”

Det är istället noggrann handtvätt med tvål och vatten som gäller, slår Ingrid Svensson fast. Viruset sprids via händerna så handhygienen är viktig, liksom att tvätta och städa nedsmutsade ytor. Har någon kräkts på en yta som inte torkats av ordentligt kan viruset leva kvar i flera veckor på ytan, fastslår Ingrid Svensson.

Vinterkräksjukan kan bli allvarlig för dom med nedsatt immunförsvar. För övriga handlar det om att härda ut.

Så rådet är: håll dig hemma i 24 timmar efter att kräksjukan gått över om du är vuxen. Barn bör stanna hemma minst 48 timmar eller 72 timmar om det rör sig om ett större utbrott på förskolan eller skolan.

Fakta om vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Viruset kan spridas på olika sätt:

  • via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer
  • via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk
  • via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Antalet inrapporterade fall av calicivirus – vinterkräksjuka – har ökat den här veckan jämfört med förra veckan. Det visar rapporteringen till Folkhälsomyndigheten fram till 25 januari. Totalt rapporterades 162 fall av norovirus och 8 fall av sapovirus. Fallen är spridda över landet med högst incidens denna vecka i Södermanland följt av Västerbotten och Värmland. Några rapporter från Jämtlands län har inte rapporterats till Folkhälsomyndigheten, däremot har smittskyddsansvariga i Jämtlands län ändå tagit prover och tagit emot samtal från många sjuka, främst vid äldreboenden och förskolor.

(källa: Folkhälsomyndigheten)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.