Åklagare Märta Warg. Foto: SVT

Yrkar på fängelse för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på fängelse för den 19-åring som åtalats för två fall av våldtäkt mot barn i Östersund i december.

Rättegången mot 19-åringen avslutades under måndag eftermiddag. Mannen stod inför rätta misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn. I det ena fallet hade 19-åringen, enligt åtalet, sex med en 14-årig flicka i en lägenhet i Östersund på lucia. I det andra fallet ska en 13-årig flicka ha våldtagits på en gymnasieskola i Östersund 21 december.

Åklagare Märta Warg yrkade på att mannen ska dömas för ett fall av våldtäkt mot barn samt övergrepp i rättssak, och ett fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Fri i väntan på dom

Straffvärdet för brotten bedömer hon ligger på ett års fängelse och hon yrkade på fängelse alternativt skyddstillsyn förenat med fängelse.

Efter rättegången beslutade tingsrätten att det inte längre fanns skäl att mannen skulle vara frihetsberövad, och han släpptes därför fri. Dom faller den 2 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.