Arkivbild. Polisen har vid ett flertal tillfällen fått rycka ut till medborgarhuset i Sveg. Foto: Inga Björk

Yxman försökte ta sig in i kommunhus

Uppdaterad
Publicerad

En upprörd man beväpnad med yxa har gripits och anhållits sedan han försökt ta sig in i medborgarhuset i Sveg.

Det var vid 15.30-tiden som händelsen utspelade sig. När mannen avvisades från platsen ska anmälaren ha blivit hotad verbalt.

– Det rör sig om allvarliga hot. Men jag vill inte säga vad han har sagt, säger Börje Öhman, polisens presstalesman.

Polisen ska hålla förhör

En polispatrull anlände vid klockan 15.45. Efter att man genomfört en snabb informationshämtning kunde man gripa en man i 50-årsåldern misstänkt för grovt olaga hot. Mannen ska strax innan gripandet ha lagt i från sig yxan. Gripandet gick lugnt tillväga enligt polisen.

– Mannen är frihetsberövad och ska förhöras nu. Dessutom ska förhör hållas med målsägaren. Det finns också vittnen som ska höras, säger Öhman.

”Är väldigt otäckt”

Den person som avvisade mannen är inte anställd på kommunen, utan befann sig vid entrén av en tillfällighet. Varför mannen ville ta sig in i lokalen i sitt upprörda tillstånd är oklart.

– Det är klart att det är väldigt otäckt när någonting sådant här händer, säger kommunalrådet Victor Ericsson (M) till SVT.

Ericsson var i Funäsdalen under dagen, och alltså själv inte på plats när den hotfulla situationen utspelade sig.

– Men jag har pratat med folk på Medborgarhuset och förstått att det hela trots allt gick väldigt lugnt till.

Mannen med yxan greps utanför Medborgarhuset.

– Det var också tur att det fanns poliser i närheten som snabbt kunde vara på plats och gripa mannen, säger Victor Ericsson.

Inte första gången

Det är inte första gången som en hotfull situation inträffat på platsen. 2008 skärpte man säkerheten efter en hotfull incident. 2010 stoppade polisen en kvinna som uppgav sig vara en självmordsbombare. Kvinnan hade både gasoltuber och tändvätska i sin bil. Efter bombhotet byggde man om och ordnade ett skalskydd i fastigheten. Men ytterligare bombhot kom mot kommunen redan samma år.

Även på nyårsafton 2013 utsattes medborgarhuset i Sveg för hot. Någon hade placerat en låda utanför entrén och sagt att den innehöll en sprängladdning.

Ett stort område kring byggnaden, och även en del av E45:an, spärrades av, men strax innan det nya året ringdes in kunde polisens bombgrupp konstatera att innehållet i lådan var ofarligt.

Förs till Östersund

Den nu anhållne mannen fördes under torsdagskvällen till Östersund för vidare utredning under morgondagen. Yxan har polisen tagit i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.