Benji Benjaminsson, Robert ”Stubbe” Wahlberg och Petros Avramidis. Foto: Musikhjälpen

125 timmar i buren har börjat

Uppdaterad
Publicerad

Igår, lördag, klev Robert ”Stubbe” Wahlberg in i turistbyråns lokaler i Gislaved för sjunde året i rad. Målet är att samla in 100.000 kronor till Musikhjälpen 2016.

Tillsammans med Benji Benjaminsson och Petros Avramidis ska Stubbe tillbringa de närmaste 100 timmarna instängd förtärandes enbart soppa, energidryck och kaffe i ett litet hus på gågatan i Gislaved. Under tiden sänder de live i webbradio och på Youtube. Lyssnarna får önska musik och i buren tar de emot gäster.

– Det är sjunde året jag gör det här och det växer för varje år. Det är fler som engagerar sig och fler som vill skänka pengar. Många har fått upp ögonen för oss, säger Stubbe Wahlberg.

Kärlek och engagemang

Målsättningen är att under de 125 timmarna samla in så mycket pengar som möjligt till den ”riktiga” Musikhjälpen som i år sänds från Örebro. Förrar året blev summan 91.000 kronor.

– Hittills har vi inte så mycket, drygt 3.000 men vi har ju bara börjat.

Det är som sagt sjunde året som du gör det här, varför gör du det?

– Det är så roligt att se folks engagemang och den kärlek som finns. Det blåser många kalla vindar och finns så mycket negativt. Den här veckan går vi samman som vänner och hjälps åt. Det är roligare att ge än att få.

Gäster kring temat

Stubbe berättar att det är allt ifrån små barn med bössor och föreningar till företag som engagerar sig och samlar in pengar. I år är temat ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

– Vi har gäster varje dag kring temat. Vi vrider lite på det och pratar om möjligheter. Vi har bland annat gäster som varit med och byggt en skola i Indien. Kunskap kan bidra till fred och penna och papper är början på något stort, säger Stubbe Wahlberg.

Känslofyllt uppdrag

På torsdagkväll klockan 19.30 avslutas de 125 timmarna med sedvanlig auktion och Popquiz. Men det är en tuff om än rolig väg dit, konstaterar Stubbe.

– De två första dagarna är okej, sedan kommer tröttheten. Man sover i princip bara korta stunder då och då. Tillslut blir man lite småsur på varandra eftersom man varken ätit eller sovit på ett tag. Och på slutet blir man ledsen eftersom det snart är över. Det är alla känslor på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.