Foto: SVT

17-åring frias från våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö tingsrätt ogillar åtalet mot den 17-årige kille som varit misstänkt för att ha våldtagit en tonårsflicka på Höglandet i maj i år

Flickan har uppgett att de träffades i en trädgård på höglandet den 31 maj. 17-åringen ska enligt henne då ha velat ha sex med henne. Han ska enligt flickan ha hållit fast henne och tagit på henne och bitit henne i brösten. När hon försökte hindra honom ska han ha slagit henne i ansiktet.

Förnekar våldtäkt

17-åringen nekar till anklagelserna som riktats mot honom. Enligt 17-åringen ska de ha kyssts och hon ska ha klätt av sig och frågat om han ville kyssa hennes bröst. När de var klara ska de ha fixat sina kläder och gått därifrån.

Senare på kvällen hade de enligt 17-åringen kontakt med varandra.

Tingsrätten ogillar åtalet eftersom de menar att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att 17-åringen gjort sig skyldig till det som åklagaren påstår. Tingsrätten menar att det inte finns stöd i den medicinska utredningen för det våld som flickan menar att hon utsatts för.

Kontakt med 17-åringen

Tingsrätten skriver också i sin dom att flickan senare på kvällen samma dag som den påstådda våldtäkten ägt rum ska ha haft kontakt på sociala medier med 17-åringen. Hon ska ha skrivit ”Hej, hur mår du älskling. Hallå är du där?” Enligt rätten har hon inte lämnat någon begriplig förklaring till yttrandet.

Rätten menar att den medicinska utredningen inte ger entydigt stöd för flickans berättelse och att det därmed finns rimliga tvivel i frågan om vad som hänt.

Tingsrätten väljer därmed att ogilla åtalet och inte bifalla skadeståndsyrkandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.