Skandal i Jönköping. Foto: Bildbyrån

17-åringen försatt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som greps och anhölls efter att ha attackerat Östersunds målvakt vid den allsvenska matchen på Stadsparksvallen har försatts på fri fot.

– Misstankarna mot honom kvarstår, säger kammaråklagaren Pernilla Törsleff.

I övrigt vill hon inte kommentera vad som framkommit i dagens förhör med 17-åringen eller något om hans motiv till attacken mot Östersunds målvakt Aly Keita.

Överfallet på Stadsparksvallen

Har gett förklaring

Orsaken till att 17-årigen släppts är bland annat hans unga ålder i kombination med brottsrubriceringen. 17-åringen har också lämnat en förklaring till sitt agerande, men den vill åklagaren inte avslöja i nuläget eftersom det återstår kompletterande förhör med flera personer och den misstänkte.

– Vi har hört honom om anledningen, men jag vill ej gå in på omständigheterna i detalj, säger Pernilla Törsleff.

Har han agerat själv?

– Det är inget jag kommenterar i nuläget.

Grovt falskt larm

17-åringen är förutom misshandel även misstänkt för grovt falskt larm eftersom att han i samband med gripandet ska ha uppgett för polisen att han placerat ut en bomb på läktaren på Stadsparksvallen.

Polisen har även varit i kontakt med 17-åringens vårdnadshavare och sociala myndigheter eftersom killen inte är myndig.

Kan bli två ärenden

Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd kommer nu att titta på ärendet.

– Det handlar om två saker som kan bli ärenden hos oss. Dels säkerheten vid arenan och sedan vilket resultat matchen ska få, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.

Enligt henne är huvudregeln att om ett lags supportar orsakar något som göra att spelet måste brytas ska motståndarlaget vinna med 3-0.

– Här måste man ju först och främst ta reda på om det var en supporter till något av lagen som sprang in på planen eller en helt utomstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet