Foto: SVT

2,8 miljoner till integration i Vaggeryd

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska föreningen ”Tanke och handling” får 2,8 miljoner från allmänna arvsfonden för att arbeta med socialt företagande för integration av nyanlända.

Föreningen har sitt säte i Norrtälje men verksamheten kommer också att bedrivas i Vaggeryd.

Projektet ”Vi-hubb” bildades för att försöka föra ensamkommande ungdomar närmare arbetsmarknaden. I anknytning till och efter sina studier ska ungdomarna praktisera eller arbeta och samtidigt få språkträning.

Sprida modellen

Målsättningen är, enligt föreningen, att sprida modellen till flera kommuner runt om i landet. Verksamheterna är sedan tänkta att bli egna sociala företag eller enheter inom kooperativ på orterna.

Projektet kommer samarbeta med bland andra Vaggeryds kommun, Norrtälje kommun, HVB-boendet Vaggeryd, Oden och Freja (socialt företagscentrum) och Companion Roslagen.

I tiden

Stefan Berg är pressansvarig på Arvsfondsdelegationen:

– Det är ett projekt som uppfyller både krav och kriterier. Det bedöms också kunna leva vidare efter projekttiden på tre år. Därför beslutade vi att ge bidrag, berättar han.

Arvsfondsdelegationen delar varje år ut medel till en mängd projekt. Kravet är dock att de vänder sig till barn, ungdomar eller de med funktionsnedsättning. Projekten ska också vara nyskapande och ha en hög delaktighet från målgruppen.

Det ska också bedömas kunna leva vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.