Emma Harrius berättar att de ser över rutinerna efter missen. Foto: SVT

Åklagarkammaren i Jönköping ser över rutinerna efter missen

Publicerad

Det är förundersökningsledaren som har ansvar för att berätta för ett brottsoffer om vad som händer i utredningen. Men ansvaret för att meddela har i vissa fall i stället hamnat på tingsrätterna. Nu ser åklagarkammaren över sina rutiner.

En mamma fick läsa i tidningen vad hennes dotter hade utsatts för i samband med sexuella övergrepp. Själv hade hon inte fått ta del av åtalet.

– Det är inte så det ska gå till. I våra system finns en ruta att kryssa i för att meddela målsäganden samtidigt som ett åtal skickas till tingsrätten, säger vice chefsåklagare John Nilsson, som också är medieåklagare vid Göteborgs åklagarkammare.

Vill inte bli intervjuad

Emma Harrius var förundersökningsledare i målet. Både hon och chefsåklagare Klas Lorefors avböjer intervju. I mail skriver hon:

– Det är förstås olyckligt det som skett, att vårdnadshavaren läst om åtalet i media innan denne fått information om att åtal väckts. Tingsrätten sköter normalt sett underrättelsen till parterna i samband med att stämningen utfärdas.

Hon menar att när det gäller barn görs en överenskommelse om vem som ska ha kontakten med barnet. I detta fall hamnade det på målsägandebiträdet. Men inte heller han fick information om att åtal väckts förrän flera veckor efteråt.

Vänta på kallelse

– Det är vanligt förfarande. Det är först när jag får en kallelse till tingsrätten, som jag får reda på att åtal har väckts, säger Andreas Hannah, målsägandebiträde.

I vanliga fall skickar tingsrätten ut stämningsansökan och kallelse inom ett par veckor. Om det inte går att skicka ut kallelse, så skickar tingsrätten istället en så kallad bevisstämning till den åtalade. Målsägande och målsägandebiträde meddelas då inte, utan får vänta till kallelse kommer.

Ser över rutiner

Enligt åklagarkammaren i Jönköping är detta en ”lokal sedvänja” att låta tingsrätten meddela parterna. Nu ser de över sina rutiner.

– Eftersom vi ej kan vara säkra på att tingsrätten skickar underrättelsen till parterna i samband med åtals väckande, som blir fallet när tingsrätten ”bevisstämmer”, kommer vi att se över våra rutiner för att se hur vi kan undvika att liknande händelser inträffar igen, skriver Emma Harrius.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem är kritisk till utredarnas bristande information och kallar det för katastrofalt. Hör mammans ord i klippet. Foto: Emma Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.