Akut brist på djurskötare

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på legitimerade djursjukskötare. Främsta orsaken är att det utbildas alldeles för få, men också på en regeländring.

Ulf Axelsson håller just på att undersöka hunden Essie, som har en skada på hornhinnan. Han får hjälp av Essies matte och av djurvårdaren Lisa Nilsson. Inom branschen råder det just nu brist på legitimerad djurvårdspersonal. Framförallt på grund av att det utbildas för få djursjukskötare, men också på grund av nya yrkesregler.

– Alltså vi har fått en mindre grupp som klarar av alla arbetsuppgifter och det är en begränsning i vår verksamhet, säger Ulf Axelsson.

2009 beslutades det om att det gamla yrket djursjukvårdare skulle försvinna och istället delas upp i två yrkesgrupper, ungefär som sjuksköterskor och undersköterskor.

Djursjukskötare blev det legitimerade yrket med krav på en godkänd högskoleexamen som till exempel har rätt att vaccinera, söva, eller avliva djur.

Den som saknar högskolebehörighet får istället bara kalla sig djurvårdare.

Fram tills årsskiftet hade djurvårdspersonal med minst sex års erfarenhet möjlighet att tentera av examen för att få sin legitimation, men trots att många gjort det så har branschen inte hunnit med omställningen och det finns helt enkelt för få legitimerade djursjukskötare.

Samtidigt som branschen skriker efter legitimerade djursjukskötare så finns det personal som kan utföra deras uppgifter, men som inte har rätt att utföra dem, eftersom de saknar legitimationen.

– Branschen skulle ha användning av många fler än de som utbildas. Det utbildas 40 per år och det räcker inte. Jag tror att bara vår koncern skulle kunna anställa 200 direkt, om det bara fanns, säger veterinären Nanna Åkerlund Dennerberg.

– Smådjurssjukvården och även hästsjukvården är en ökad bransch så behovet ökar hela tiden. Större regioner har haft mycket problem framförallt med att få personal som kan arbeta jour och nattetid, säger Ulf Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.