Foto: Arkivbild SVT

Akut vikariebrist i Vetlanda

Publicerad

I år har det varit extra svårt att hitta vikarier inom vården och Vetlanda kommun går nu ut och vädjar till allmänheten att söka.

Med bara några veckor kvar till årets semester saknas det fortfarande vikarier inom vården i Vetlanda kommun. Det är framförallt till hemtjänsten i Landsbro och Stens väg som det behövs personal och mest kritiska är veckorna 29-32. På kommunens hemsida vädjar man nu till allmänheten att söka tjänsterna.

– Vi startade rekryteringen av semestervikarier redan vid årsskiftet, säger Anna-Lena Krohn, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, i ett uttalande på kommunens hemsida.

– Vi har annonserat och varit ute på olika evenemang hela våren, men det har inte räckt.

Insatser kan utebli

Om inte tillräckligt med vikarier hittas kommer kommunen att vidta åtgärder så att servicen kan upprätthållas. Det kan handla om ekonomisk kompensation till befintliga vikarier. Men icke livsnödvändiga insatser som städning kan komma att utebli.

– Vi gör allt vi kan för att kunna upprätthålla vår service under semestern. Vi måste emellertid flagga för att med den resursbrist vi har, kan tvingas att minska på de insatser som inte är alldeles livsnödvändiga, säger Anna-Lena Krohn.

– Situationen är allvarlig, men vi gör verkligen allt för att lösa den. Nu hoppas jag att vi hittar människor som vill ha ett meningsfullt och givande arbete, så att vi kan driva den fina verksamhet som vi har även under sommaren.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.