Äldre glömdes bort på boende

Publicerad

En äldre person som vårdas på ett äldreboende i Värnamo kommun lämnades ensam i sin säng i nästan ett dygn – utan mat och mediciner. Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var en vardag i slutet av september som det klockan fem på eftermiddagen upptäcktes att den äldre personen hade legat nedbäddad sedan kvällen innan, utan att få någon omvårdnad.

Händelsen är nu anmäld enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg och enligt anmälan hade brukaren varken fått mat, dryck eller morgonmedicin och blöjan var full. Det fanns inte heller någon muntlig rapportering eller dokumentation.

Boendet är ett särskilt boende för äldre med flera platser, fördelade på olika enheter. På den aktuella avdelningen ska det finnas minst två personer i personalen dygnet runt. Värnamo kommun lämnar i lex Sarah-anmälan ingen förklaring till det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.