Älgen Erik och fotograf Bertram Stenlund Fridell. Foto: Bertram Stenlund Fridell

Älgen Erik ska bli frimärke

Uppdaterad
Publicerad

Ett närgånget möte med älgen Erik i en älgpark som förevigades med mobiltelefonen kommer nu att pryda våra brev och vykort. – Det är verkligen jättehäftigt, säger Bertram Stenlund Fridell som tagit bilden.

Det var i maj under ett besök i Virum älgpark i Vimmerby som Bertram Stenlund Fridell, ursprungligen från Sommen, fick lära känna älgen Erik. Och det närgångna mötet förevigades.

– Vi hade våravslutning med jobbet och åkte runt och matade älgarna. De kom riktigt nära och jag tog en massa bilder med mobiltelefonen. På en bild pussar jag till och med en älg.

Skickade in till tävling

När Bertram så i höstas av en händelse såg att Post Nord utlyste en frimärkstävling bestämde han sig för att skicka in bilden. Och av 20.200 bidrag har älgen Erik nu, tillsammans med sex andra bilder, valts ut att bli frimärke i maj nästa år.

– Det är jättehäftigt och jätteroligt. Det känns extra kul att just den här bilden valdes ut av svenska folket. Fyra vinnare valde en jury ut och tre röstades fram.

Hur skulle du beskriva din bild?

– Den är lite rolig för de andra vinnande bidragen är lite mer vackra bilder. Den här är kul. Bilderna ska representera Sverige och det gör ju en älg verkligen.

Samlarobjekt

När frimärkena kommer ut ska en tillställning hållas på Postmuseet i Stockholm. Om Bertram Stenlund Fridell blir inbjuden vet han inte, men tvekar inte att komma om det blir så.

– Dit kommer ju inbitna frimärkssamlare och det är ju roligt att folk samlar på det här, att bilden kommer att finnas kvar och dessutom skickas runt. Man kommer ha sitt namn på också och det är ju roligt.

Kommer du att skicka extra många brev nästa är nu?

– Kanske. Jag brukar inte skicka så många, men nu blir man väl tvungen att skicka några vykort i alla fall, säger Bertram med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.