Foto: SVT

Nyanlända vill få fler att spela cricket

Uppdaterad
Publicerad

Satsningar på tjejer efterlyses när Smålandsidrotten nu fått mer integrationspengar som länets idrottsföreningar kan söka. Flera klubbar är redan igång men det behövs mer samarbete och bättre samverkan med exempelvis kommuner och arbetsförmedlingen.

Flera idrottsklubbar i länet jobbar aktivt med att integrera nyanlända i sina föreningar. I år har Smålandsidrotten fått mer pengar så att fler föreningar har möjlighet att haka på.

En klubb som nyligen fått pengar är den i Jönköping nystartade Cricket-klubben som nu också hoppas på fler svenskar.

– Jag vill väldigt gärna att vi får in fler svenskar som vill vara med och hjälpa oss. Det är jättelätt, alla kan spela cricket säger Muhammad Ismail, initiativtagare till Jönköping Cricket Association.

Främst nyanlända

Sen några månader så tränar Jönköping Cricket Assosiation både lördagar och söndagar. I Råslättskolans idrottshall tränar ett 40-tal killar på att vara kastare, grindvakter och slagmän.

Det är främst nyanlända från olika länder och asylboenden. Håller i träningen gör Muhammad Ismail, doktorand vid högskolan och själv från cricket-landet Pakistan.

Han vill nu försöka sprida sporten och klubben har fått integrationspengar.

– Vi använder pengarna bland annat till material, utbildning och lokalhyra, säger Mohammad Ismail

Vill locka tjejer

Förra året beviljades 18 idrottsföreningar i länet pengar. I Nässjö jobbar exempelvis flera klubbar med provapå-verksamhet och Gnosjö IF skolar in fotbollstränare med utländsk bakgrund.

I år har regeringen mer än dubblat anslaget till idrottsintegration till 84 miljoner – av dom  får Smålandsidrotten drygt 4 miljoner kronor som klubbar i Småland kan ansöka om.

Cricketklubben växer stadigt och ska nu också besöka skolor för att hitta svenska ungdomar. Muhammad Ismail berättar att målet är att också få tjejer att träna cricket.

Vänder sig till HVB-hem

Rasmus Ax på Smålandsidrotten är ansvarig för integrationsprojektet. Intresset har varit stort och han är nöjd med det idrottsföreningarna åstadkommit hittills. Men framåt vill han ha mer samverkan och skapa fler mötesplatser.

– Vi har fått igång väldigt många bra aktiviteter men vi hoppas att klubbarna kan utveckla det, med träffar vid sidan av själva idrottsutövandet. Det kan handla om att presentera föreningens tankar djupare eller att träffas och laga mat ihop, säger Rasmus Ax.

En brist är att det har varit svårt att nå tjejerna. Många klubbar har vänt sig till HVB-hem för ensamkommande och där är ju en stor majoritet killar.

– Det är väldigt viktigt att vi hittar ett sätt att nå tjejerna, betonar Rasmus Ax. Det är en stor utmaning och vi måste hjälpa föreningarna att skapa mötesplatser.

Ska hitta sportkompisar

Ett bra sätt att arbeta kan vara att flera klubbar i en kommun går ihop och jobbar tillsammans med hjälpa nyanlända och invandrare att hitta det som är rätt för dem, tror Rasmus Ax. Han hoppas också på bättre samverkan med exempelvis kommuner och arbetsförmedling.

Kommunernas flyktingguider kunde jobba med att hitta sportkompisar och via arbetsförmedlingen hoppas Rasmus Ax att det snart ska gå att ordna praktikplatser i idrottsföreningar.

– Jag tror att vi alla är stolta över att vi kan göra ett bra jobb. Vi är en extremt bra spelplan, idrott är fantastiskt när det gäller att komma in i ett sammanhang, säger Rasmus Ax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.