Foto: Janerik Henriksson / Pontus Lundahl TT

Allt fler äldre får mer läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Andelen äldre som får tio läkemedel eller fler ökar. Inom hemtjänsten är det nu drygt 21 procent som får så många läkemedel, och på äldreboenden 26 procent, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Andelen ökade med nästan två respektive tre procentenheter i fjol.

I Jönköpings län ligger hela elva av tretton kommuner över riksgenomsnittet när det gäller personer i hemtjänsten över 75 år som får tio eller fler läkemedel. Högst siffra har Habo på 35,5 procent. Minst läkemedel får de äldre i Sävsjö.

När det gäller personer över 75 år i särskilt boende är siffran över de som får tio eller fler läkemedel högst i Gislaveds kommun och även här lägst i Sävsjö.

Socialstyrelsen påpekar att det finns risk för biverkningar, fallolyckor och att läkemedlen påverkar varandra.

Olämpliga läkemedel

Samtidigt fortsatte andelen över 75 år som får läkemedel som Socialstyrelsen listat som olämpliga för äldre att minska. Andelen är nu 10,1 procent i hemtjänst och 8,8 procent på särskilda boenden.

Men det finns stora skillnader mellan landets kommuner. I vissa har inga äldre på särskilda boenden olämpliga läkemedel – i andra upp till en femtedel. Sävsjö har minst i Jönköpings län, 2,1 procent i hemtjänsten, medan Aneby har minst andel personer som är 75 år eller äldre som får olämpliga läkemedel på särskilt boende.

Rapporten visar också att äldre i genomsnitt möter 15 olika personer från hemtjänsten under en tvåveckorsperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.