Allt fler bränder utomhus i det varma vädret

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många larm om bränder utomhus runt om i Jönköpings län under fredagen. Och risken ökar alltmer i det varma vädret.

Enligt räddningstjänsten har många mindre bränder uppstått utomhus under fredagen. Oftast har det handlat om mindre gräsbränder som snabbt kunnat släckas.

Stigande risk för skogsbrand

Enligt SMHI är skogsbrandrisken just nu stor i hela Jönköpings län. Det innebär att risken för antändning är stor liksom att elden sprids lätt i skogsmark och man bör därför iaktta stor försiktighet vid eldning utomhus. I det läget gäller oftast eldningsförbud, något som varje kommun själv beslutar om.

Skogsbrandflyget är uppe och bevakar från luften. Enligt räddningstjänsten i Jönköping är risken för skogsbrand stigande. Och risken ökar allt mer med det varma vädret, dels för att det blir torrt, men även för att allt fler människor rör sig ute i skog och mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.