Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Jesper Agrelius på Länsstyrelsen i Jönköping har rekordmånga ansökningar om investeringsbidrag för att minska växthusgaserna kommit in. Foto: Fredrik Weibull SVT

Allt fler företag söker miljöbidrag: ”I höstas slog vi rekord”

Publicerad

Många företag i länet ansöker om investeringsstöd för att minska växthusgaserna. Det märker framförallt Länsstyrelsen som hanterar ansökningarna.

Sedan 2015 har föreningar, företag och kommuner runt om i landet kunnat söka bidrag hos Länsstyrelsen för att till exempel byta ut en gammal oljepanna till en bergvärmepump eller pelletspanna. Syftet med bidragen är att minska växthusgaserna.

– I höstas slog vi rekord. Alla länsstyrelser fick ta emot jättemånga ansökningar, men vi upplever fortfarande ett högt söktryck , säger Jesper Agrelius som är klimatutvecklare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Över tio miljarder

Totalt finns över tio miljarder att söka bidrag för fram till 2028.

– Tidigt i Klimatklivet handlade ganska mycket om att minska på utsläppen och kanske kostnaderna, att det är dyrt att använda fossila bränslen för uppvärmning. Nu märker vi att de som söker stödet skriver mycket mer om att man vill bli mindre sårbar. Man vill bli mer robust. Jag tänker att det är positivt att bidra även till att minska sårbarheten och öka beredskapen, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Detta kan du söka bidrag för

• Energikonvertering – fasa ut fossil energi

• Tankstationer för förnybara drivmedel (ex. biogas och HVO)

• Installation av laddstationer för elfordon

• Tillvaratagande av spillvärme eller deponigas

• Biogasanläggningar

• Inköp av fordon

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.