Foto: Arkivbild SVT

Allvarliga brister i brandskydd på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Av 17 kontrollerade asylboenden och HVB-hem i länet, klarade sig bara tre utan anmärkning.

Det handlar bland annat om att utrymningsvägar inte stämmer, att det saknas brandsläckare, dörrar som inte går att öppna och blockerade utrymningsvägar. Det visar en granskning som P4 Jönköping har gjort av räddningstjänstens tillsynsrapporter av asylboenden och HVB-hem för ensamkommande barn i länet.

Andreas Melin som är brandmästare i Jönköpings kommun säger till P4 Jönköping att det här kan få förödande konsekvenser.

– Det här handlar om människor som kanske inte känner igen lokalen de första nätterna och då handlar det om att kunna leda ut människorna rätt väg. kan man då inte öppna dörren som skylten hänvisar till så är det en allvarlig brist.

Tre utan anmärkning

Av 17 kontrollerade asylboenden och HVB-hem var det endast tre som klarade sig helt utan anmärkning på brandskyddet. Övriga boenden fick totalt 53 anmärkningar varav 31 bedömdes som så allvarliga att de omgående fick rättas till, eller inom en viss tid.

På Centria Hospitality i Jönköping där cirka 100 asylsökande bor, har man varit med om att larm kopplats ur och rökdetektorer täckts över för att boende har velat röka.

– Det har förekommit i våra boenden också och då är det viktigt att vi, med tolk, försöker få dem att förstå att de sitter där för deras säkerhet, säger John Alvarsson från Migrationsverket till P4 Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.