Bild från amfibiebilsmötet tidigare i veckan. Foto: SVT/Jonatan Nilsson

Amfibiebil sjönk i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

En av båtbilarna som skulle ta sig över till Visingsö fick problem och sjönk.

Det var på lördagen som ett antal amfibiebilar skulle ta sig över Vättern, från Gränna till Visingsö. Det var en av aktiviteterna på den stora internationella amfibiebilträffen som hållits i Bunn och Gränna senaste veckan.

Sammanlagt var det 45 bilar från hela världen som deltog i träffen. Men många avstod att köra den vanskliga färden till Visingsö.

– Det var tio-femton bilar som körde över, säger Tomas Terräng, en av arrangörerna.

Kraftiga vindar

Det blåste relativt kraftiga vindar, 12 meter per sekund och sjön var gropig. På vägen över fick en av bilarna, en modifierad Ford Fiesta, problem. Tomas Terräng tror att det var en länspump som krånglade.

– Bilen vattenfylldes väldigt snabbt och sjönk inom ett par minuter, säger Tomas Terräng. Det var ingen fara för besättningen som kommer från Belgien, de räddades snabbt av Sjöräddningen. Men bilen ligger nu på 95 meters djup.

För tung

Ett försök gjordes att lägga fast bilen vid Sjöräddningens båt, men när bilen vattenfylldes blev den för tung.

Nu finns diskussioner om bilen ska bärgas, men det är ett svårt och dyrt företag.

Lördagen var den sista dagen för mötet, i dag söndag är det uppbrott och hemfärd för de flesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.