Foto: SVT

Analysen av gasen i Sesamhuset färdig

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Totalförsvarets skyddscentrum analyserat klädförpackningen som misstänks ha orsakt andningsbesvären och utrymningen av Sesamhuset förra veckan.

Efter mätningar i Sesamhuset trodde räddningstjänsten att det var gasen etylenoxid som orsakt andningsbesvären och att den spridits i en butik efter att personal öppnat en klädförpackning.

Räddningstjänsten skickade förpackningen till Totalförsvarets skyddscentrum som nu är färdiga med en fördjupad analys. Enligt testresultaten går det inte att fastställa att etylenoxid orsakat andningsbesvären.

– Vi har kommit till slutsatsen att det ändå är någon irriterande gas. Vi går på symptomen personerna fick alltså andningsbesvär och hosta och det mest sannolika är att den kommit från klädförpackningar under uppackning, säger Fredric Jonsson, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping.

Enligt honom har räddningstjänsten gått igenom andra tänkbara källor till andningsbesvären.

– Vi har inte hittat något, säger han.

Vad händer nu?

– Vi stänger utredningen för vår del, men jag vet att företaget tittar på detta själva, säger Fredric Jonsson.

Sex personer fick föras till Länssjukhuset Ryhov efter det misstänka gasutsläppet den 19 juni. Sjukhuset bedömde deras skador som lindriga. Senare samma kväll fick samtliga lämna Ryhov.

Polisen håller även på att utreda händelsen som vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.