Foto: SVT/Jonatan Nilsson

Andreas Joakimson vill glädja med sina foton

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Joakimson är en jönköpingsfotograf som just nu får allt mer uppmärksamhet för sina bilder. – Jag ser motiv överallt och jag har alltid kameran med mig.

Han är 44 år gammal och ungefär hälften av de åren har han haft fotografering som ett stort intresse och idag är det fler och fler som visar sin uppskattning för hans bilder. Det var ett stort konstintresse som fick honom in på fotospåret från början.

– Jag började egentligen måla och teckna, då sökte jag en konstskola som var kombinerad med foto och där fick jag mersmak för fotografering, säger Andreas Joakimson.

Nattfotografering

Hans fotograferande är för det mesta en hobby vid sidan av andra jobb även om han har ett fotoföretag. Men annars jobbar han som ungdomskonsulent och projektledare för Gullbrannafestivalen. Men under hösten har han fått allt mer uppmärksamhet för sina bilder och då framför allt dom som han har lagt ut på Instagram. I september hörde flera tidningar av sig efter att han varit ute och fotograferat stjärnhimlen i Halmstad och det har gjort att han fått mycket positiv uppmärksamhet kring sina bilder.

Foto: SVT/Jonatan Nilsson

– Jag tycker att det är väldigt roligt när andra människor får något ut av mina bilder. Att de blir glad och uppmuntrade, då har ju mitt fotograferande en funktion att det kan uppmuntra i vardagen för andra människor, säger Andreas.

En ventil

Men det är inte bara för andra som fotograferandet har en glädjande effekt utan Andras själv berättar hur den ger uttryck för något som han inte får utlopp för annars.

– Det är någon slags ventil eller så där, man har något kreativt skapande i sig som får komma fram, säger han.

Foto: Andreas Joakimsson

Perioden när Andreas har varit ute på nätterna och fotograferat har nu övergått till en period då han söker bilder som har fångat de olika färgskiftningarna under hösten. Många bilder är tagna i hans hemmiljö kring Jönköpingsområdet. Och med mossmarker, skogsområden och öppna landskap ser han Jönköping som en mycket bra plats för fotografer.

– Dels finns det många duktiga fotografer i den regionen. Vi försöker pusha och stötta varandra. Sen har vi en väldig mångfald i miljöer, vi har ju bland annat vattnet som nästan ger feeling av kusten, säger han.

Vill till Island

Andreas berättar hur han har många minnen av naturupplevelser i länet och många bilder är tagna i närheten av Kaxholmen där han bor, med sin fru och sina söner. Nu funderar han på hur han kan samla ihop bilderna och visa upp dem på något sätt. Han har också ett fotoboksprojekt på gång. Men ett projekt som han drömmer om är att få komma till Island och fotografera.

– Jag hoppas att det kan bli inom några år här. Att hyra en bil och sen bara köra runt och plåta natt som dag på Island. Det skulle jag vilja göra, säger Andreas Joakimson.

Så lyckas du med dina bilder på sociala medier:

  • Rensa i bilden från onödig information som exempelvis en onödig bil i bild.
  • Använd flera taggar som har med bilden att gör.
  • Lägg upp bilder regelbundet för att få kontinuitet.
  • Var aktiv, kommentera och gilla andras bilder.

Andreas Joakimsons tips för att fotografera Vintergatan

En modern systemkamera och ett stativ är ett måste.

Skruva upp iso-talet till 6400.

Bländaren ska vara inställd på 2,8.

Använd lång slutartid men inte längre än tjugo sekunder eftersom Jorden snurrar. Annars finns risk att stjärnorna blir ”korvar” och inte prickar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.