Andrew förlorade ersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Andrew Wedefors blev utan pengar när Eksjö kommun tog bort ersättningen till funktionshindrade för dagligt arbete. Nu är han rädd för att han inte ska ha råd att köpa mat till sin hund. Imorgon torsdag hålls en demonstration inför kommande kommunstyrelse för protesterna är stora i kommunen.

– De betyder jättemycket för mig. Jag har köpt hundmat för pengarna. Sen har jag köpt lite andra saker som jag behöver, säger Andrew.

Andrew Wedefors har sin dagliga verksamhet på lite olika arbetsplatser. Idag är han på ett lager där han hjälper till att lasta balar och göra diverse andra sysslor. För det fick han tidigare 35 kronor om dagen, eller omräknat 700 kronor i månaden. Men sedan årsskiftet är ersättningen borta och han säger att de extra pengarna var viktiga för honom. Han är nu rädd för att han på sikt inte ska kunna behålla sin hund Kate.

– Jag skulle inte kunna leva utan min vovve, säger han.

Omdiskuterad fråga

Det handlar om en besparing på 400 000 per år för Eksjö kommun som genomdrev beslutet trots massiva protester. Men de försvarar agerandet och att de inför kommunstyrelsen i början av oktober fortfarande står fast vid beslutet.

– Det är ju alltid prioriteringar som man gör i alla våra verksamheter. Man skulle kunna jämföra 400 000 med en lärartjänst eller en sjukskötersketjänst, säger Annelie Hägg (C) kommunstyrelsens ordförande i Eksjö.

Eksjö och Aneby är de enda kommunerna i länet som tagit bort ersättningen helt. Men I flera andra, bland annat Habo och Vetlanda har frågan väckts men röstats ner efter protester. Och nu hoppas man alltså  kunna påverka Eksjö kommun. Claes-Peter Cederlöf  är pappa till en flicka med downs syndrom och han har nu tagit initiativet till en demonstration som hålls i morgon där kravet är att det gamla beslutet rivs upp.

– Jag själv skulle bli väldigt upprörd om jag plötsligt blev av med hela min lön och ändå får göra ett arbete. Konsekvensen är ju för många människor att de kan ju exempelvis inte ha en fritidsverksamhet för att deras 35 kronor per dag är borta.

Och Andrew Wedefors vill skicka med ett budskap till politikerna inför beslutet.

– Sluta sparka på de som redan ligger ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.